Milyen gyakran kell pszichológushoz járnom?

Egy beszélgetés körülbelül egy óráig tart, és az első alkalommal közösen egyeztetünk, hogy heti hány alkalommal találkozzunk, és mennyi időn keresztül.

Amit elmondok a pszichológusnak, köztünk marad?

Pszichológusként és grafológusként is szigorú titoktartási kötelezettséget vállalunk. Viszont mi is arra kérjük Önt, hogy hallgasson mindarról, amit esetleg a kezelés során másokról megtud (csoportos foglalkozások esetén).

Segíthet-e a beszélgetés? Miben különbözik a pszichoterápiás beszélgetés más beszélgetésektől?

A pszichológussal folytatott beszélgetés az alábbi tényezőkben különbözik a baráti, kollegiális, vagy partnerrel folytatott beszélgetésektől:

  • Arra törekszünk, hogy ne csak meghallgassuk Önt, hanem az Ön szemszögéből nézzük a dolgokat. Ezáltal Ön megkönnyebbülhet, oldottabbá válhat, egyszerűen azért, mert megértésre talált. Nem kell fontos dolgokat tapintatból, félelemből elhallgatnia, nem kap előítéletes, másvalaki szemszögéből adott tanácsokat. Igyekszünk tehát az Ön problémáira, amelyeket feltárni kíván, teljes mértékben ráhangolódni.
  • Bizonyára sokszor tapasztalta, hogy mások valamilyen általuk jónak vélt irányba akarják terelni, ezért konkrét tanácsokkal látják el. Ezzel szemben a pszichológus nem akarja rábírni, hogy egy bizonyos megoldást válasszon.
  • Lehet, hogy korábban azért nem beszélt bizonyos nyomasztó dolgokról, mert attól félt, hogy mások rossz véleménnyel lesznek Önről. Fontos különbség, hogy a pszichológussal folytatott beszélgetés során semmiféle kockázatot nem vállal, és számíthat rá, hogy elfogadásra talál személyét illetően.

Mit csinál a pszichológus, ha nem mondja meg, mit kell tennem, nem ad tanácsot, csak hallgat és figyel?

Nem fogunk hallgatni, hanem igyekszünk Önt mélységeiben megérteni, és hozzászólásainkkal megpróbálunk rávilágítani az Ön által mondottak lényegére és összefüggéseire. Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy önmagát jobban megértse, így az együtt körülhatárolt problémának megfelelő megoldási módot találjunk.

Mi a konzultációk célja?

Alapvetően az Ön elvárásai szabják meg találkozásaink célját. Emellett minden esetben arra törekszünk, hogy önmagát minél inkább megértse, új felismerésekre jusson, és ezeknek megfelelően viselkedjen, így önmagával nagyobb egyetértésben élhet.

Mi az én feladatom?

Alapvetően őszinteséget várunk Öntől. Ebbe belefér, hogy pl. ne az első alkalommal, csak később mondja el azt, amiről nehezére esik beszélni. Kérjük továbbá, hogy az egyéb (pl. gyógyszeres) kezeléseiről számoljon be.

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy lelki bajaim lennének, a gondjaim inkább testi természetűek (alvási problémák, szívpanaszok, gyomorpanaszok, izzadékonyság, fejfájás, rosszullétek, szexuális zavarok stb.). Hogy segíthet ezen a pszichológus?

Fontos, hogy belgyógyászati panaszait kivizsgáltassa. Akkor van arra szükség, hogy pszichológushoz forduljon, ha panaszai a vizsgálatok alapján csak lelki eredetűek lehetnek, vagy tünetei orvosi kezelés hatására sem csökkennek. A beszélgetések segítenek feszültsége, szorongása csökkentésében, ami jó hatást gyakorol fizikai problémáira is.

Mit árul el az íráskép?

Az íráskép alapján sok információt kapunk, melyek segítségével a teljes személyiség jellemezhető. Elemezni tudjuk az írásmintát adó személy énképét, önértékelését, önbizalmát, kapcsolatait, érzelmi életét, munkatevékenységét, gondolkodásmódját.

Kérhetem-e, hogy kizárólag egy témáról kapjak elemzést?

Természetesen készítünk konkrét kérdésekről vagy egy-egy tulajdonságról is elemzést. (pl. párkapcsolat esetén, a pár tagjainak összeilléséről is tudunk véleményt mondani, amennyiben a pár mindkét tagjától kapunk írásmintát.)

Mi a teendő, ha az elemzésből kiderül valami, amin változtatni szeretnék? Nyújtanak-e tanácsadást?

Mivel munkatársaink pszichológusi végzettséggel is rendelkeznek, lehetőségünk van szakszerű tanácsadás nyújtására. Erről a pszichológia menüpont alatt olvashat.

Amiről beszélünk, valóban köztünk marad?

Pszichológusként és grafológusként is teljes titoktartási kötelezettséget vállalunk.

Mit várnak tőlem?

A grafológiai elemzéshez kétszer kell találkoznunk. Első alkalommal megbeszéljük az Önt érdeklő kérdéseket, illetve felvesszük írásmintáját. Ehhez negyed óráig kell másoljon egy általunk megadott, nyomtatott szöveget. Második találkozásunkkor megkapja írásos elemzésünket, és szóban is válaszolunk kérdéseire. Igény esetén ez alkalommal beszélhetünk az esetleges további találkozásokról is.

Mennyi ideig tart egy írást kielemezni?

Ahogy a díjszabás menüpontban is láthatja, írásának elemzését 2 konstrukcióban tudjuk elvállalni, 3 nap alatt, illetve 1 hét alatt.

Mire jó a grafológia? Miben különbözik a pszichológiától? Miért hasznos kombinálni ezeket?

A grafológia az emberek lelki jellemzőinek feltárására alkalmas eszköz. Segítségével képet kapunk az írást adó lelki világáról. A pszichológus ezen kívül további segítséget nyújt a kapott információ kezelésében, az esetleges problémák megoldásában. Összegezve, a grafológia elemzésre, a pszichológia ezen kívül támogatásra, fejlesztésre is alkalmas, így hasznos ezeket a módszereket kombinálni, hiszen így lehetővé válik, hogy ne csak információt kapjon a személy magáról, hanem ezeket építő jelleggel felhasználja.