PSZICHOLÓGIA

Az alábbiakban olvashatja azokat a témaköröket, amikben segítségére tudunk lenni. Ha a felsorolásban nem találkozik az Önt foglalkoztató témával, bátran érdeklődjön a Kapcsolat menü alatt megadott elérhetőségek valamelyikén.

Magánszemélyeknek – egyéni (személyes vagy online) konzultáció formájában

Magánszemélyeknek – csoportos tanácsadás formájában

Magánszemélyeknek – családi vagy párkapcsolati konzultáció formájában

Cégeknek – csoportos és egyéni konzultáció formájában

Magánszemélyeknek – egyéni konzultáció formájában

életvezetési nehézségek

Életünk során mindannyian szembesülünk kisebb-nagyobb nehézségekkel, melyekkel hozzánk fordulva gyorsabban és eredményesebben megbirkózhat.

élethelyzeti problémák, krízisek (pl. gyász, veszteség, traumák)

Egy negatív esemény meghaladhatja teherbíró képességét, de segítségünkkel a krízist saját hasznára fordíthatja, így elérheti, hogy korábbi önmagát meghaladva ne csak a krízisen legyen túl, hanem gazdagítsa problémamegoldó eszköztárát, megerősítve a személyiségét,ezzel elősegítve lelki fejlődését.

kapcsolati és családi konfliktusok

Minden emberi érintkezés konfliktusok lehetőségét is magában hordozza, melyek időnként nehezen megoldhatóak. Abban tudunk segíteni, hogy ezeket sikeresen kezelni tudja.

társasági gátlás, alkalmazkodási nehézségek

Ha nehézséget okoz Önnek kapcsolatot kialakítani másokkal vagy beilleszkedni egy közösségbe, ha úgy érzi környezete nem érti meg, megmutathatjuk, hogyan látja Önt a környezete. Segíthetünk abban, hogy oldottabbá váljon, hogy megértésre és elfogadásra találjon, sőt a társas érintkezésben örömét is lelje.

önértékelési, önismereti problémák, önismereti igény

Ha nem bízik eléggé önmagában, vagy ha nincs ötlete, hogy mibe fogjon, merre haladjon, vagy nem érti, miért kerül mindig ugyanabba a helyzetbe, esetleg az a kérdés foglalkoztatja, hogy „ki is, milyen is vagyok én valójában”, segítünk, hogy tisztába jöjjön saját magával, és megfelelően értékelje és értse önmagát.

stresszreakciók

A stressz egy teljesen természetes testi-lelki reakció bizonyos külső hatásokra, legyen az negatív (pl. megterhelő munka), vagy akár pozitív (pl. szerelem).
Ha tartósan kellemetlen stresszállapot áll fenn, annak negatív következményei lehetnek, az egészséget veszélyeztetheti, betegség kialakulásához vezethet.
Mi segíthetünk, hogy megtanulja e stresszt kezelni, ezáltal lelkiállapotát és egészségét javítani.

életszakasz váltások konfliktusai (kamaszkor, fiatal felnőttkor, életközép, időskor)

Az ember életútja szakaszokra osztható. A szakaszok közötti átmenetekben sok, a jövőt meghatározó változás történik. Ezek a változások olykor fenyegetőek, nyugtalanítóak is lehetnek. Hozzásegítjük, hogy könnyebben, gyorsabban, eredményesebben tisztába jöjjön önmagával és lehetőségeivel, így egy a korábbinál érettebb és elégedettebb fejlettségi szintre jusson.

hangulatzavarok (depresszió, mániás depresszió)

Mániás állapotban az ember feldobódott, esetenként ingerlékeny valamint aktívabb a szokásosnál, önérzete megnő, kevesebb alvásra van szüksége mint máskor, és befolyásolhatóbb, mint általában.
A depresszióban szenvedő személy szomorú és levert, üresnek és gyengének érezheti magát, elvesztheti érdeklődését a külvilág iránt, étvágytalanság és alvási zavarok (álmatlanság, vagy túlzott aluszékonyság) jellemezhetik.
Ezek a hangulatok jelentkezhetnek egymással váltva, rövid időre, visszatérő módon, vagy krónikusan; ugyanakkor az egyes epizódok között a szokott módon viselkedhet és érezheti magát.
Hangulatának helyreállításában, kiegyensúlyozásában segíthetünk Önnek.

szorongásos zavarok (pl. pánikbetegség, fóbiák, kényszerek)

Mindannyiunkkal megesett már, hogy hirtelen szívünk kalapálni kezdett, gyorsabban kapkodtuk a levegőt, izmaink megfeszültek, azaz félelem fogott el bennünket. Ha valami súlyos veszély fenyeget minket, természetes, hogy félelemmel reagálunk. Ha anélkül érezzük magunkat idegesnek és feszültnek valamilyen kellemetlen dologtól tartva, hogy tudnánk ennek mi a pontos oka, szorongunk.
Előfordul, hogy valaki úgy szorong, hogy maga se tudja mitől is fél valójában, mások egy bizonyos tárggyal, tevékenységgel vagy helyzettel kapcsolatban élnek át indokolatlanul erős és hosszan tartó félelmet. Van, akit a rettegés visszatérő hullámokban borít el, másokat akaratuk ellenére jelentkező gondolataik nyugtalanítanak, amiket sokszor ismételt szertartásos cselekvésekkel igyekeznek csökkenteni. Van, aki egy sokkoló esemény hatására, az azóta eltelt hosszú idő ellenére, továbbra is félelemben él.
Számos olyan módszer létezik, amelyekkel ezek a félelmek hatékonyan csökkenthetők, kezelhetőbbé válnak.

enyhébb evészavarok (anorexia-, bulémia nervosa enyhébb esetei)

Az anorexia a következő tünetekkel jár: testsúlycsökkenés, melyet a beteg saját maga ér el túl kevés evéssel, vízhajtók, étvágycsökkentők, hashajtó szedésével valamint túlhajtott sportolással; fokozott félelem az elhízástól; nők esetében a menstruáció elmaradása.
A bulimia lényege, hogy az ebben szenvedő ismételten nagy mennyiségű táplálékot vesz magához, majd ezt a habzsolást önhánytatással, vagy hashajtók, vizelethajtók használatával, szigorú diétával vagy fizikai túlterheléssel próbálja ellensúlyozni.
Vannak olyan módszerek, amelyek elősegítik, hogy ezeket az egészséget veszélyeztető eljárásokat elhagyjuk, és megtaláljuk a megfelelő testsúly fenntartásának egészséges módjait.

személyiségzavarok

A személyiségzavarokban az egyént az alábbi problémák közül néhány kitartóan és zavaró mértékben jellemzi.

 • Úgy érezheti, nehéz másokkal örömteli kapcsolatot kialakítani, fenntartani;
 • szenvedhet féltékenységtől vagy attól, hogy az emberek nem elég megbízhatóak,
 • esetleg ártani akarnak önnek.
 • Úgy érezheti nem értik meg eléggé.
 • Magára maradhat.
 • Jobban szerethet egyedül lenni.
 • Úgy gondolhatja, hogy mások csak arra valók, hogy felhasználja őket a céljai elérése érdekében.
 • Úgy gondolhatja, hogy többet érdemel másoknál.
 • Nehezére eshet a megbeszéltekhez tartania magát.
 • Másokhoz viszonyítva nagy érzelmeket élhet meg.
 • Mások számára jelentéktelen dolgokat is nagyon a szívére vehet.
 • Hol jókedvre derül, hol lesújtja valami.
 • Úgy érezheti nem elég jó, amit csinál, vagy magát hibáztathatja a legtöbb dologért.
 • Hirtelen és erőteljesen reagálhat a külvilágra.
 • Levertnek, tehetetlennek érezheti magát.
 • Szoronghat, feszült lehet.
 • Furcsa, különös dolgokat észlelhet.
 • Nehezére eshet egy dologra összpontosítania.
 • stb…

Az ehhez hasonló gondolatok, érzések, és az ebből adódó helyzetek elégedetlenséggel tölthetik el. Segíthetünk feltárni, mi okozza ezeket a problémákat, így hozzájárulhatunk, hogy az Ön számára legkedvezőbb megoldást találja meg.

pszichoszomatikus zavarok

Egyes testi betegség vagy tünet hátterében lelki okok állnak. Ha az orvosi vizsgálatok nem derítettek ki semmilyen szervi elváltozást, akkor gyanakodhatunk rá, hogy valamilyen lelki tényező áll a háttérben. Mi segíthetünk Önnek ezen lelki okok feltárásában, s így a testi problémák is könnyebben kezelhetővé válnak.

burnout/ kiégés

Ha nem leli örömét munkájában, ha nem látja értelmét, annak amit csinál, ha úgy érzi, nem tudja kiaknázni az Önben rejlő képességeket, az átélt élményt kiégésnek nevezzük.
Hozzásegíthetjük, hogy kiderítse fásultsága okait és hogy mi kell ahhoz, hogy élvezze munkáját. Ezek ismeretében feltárjuk azokat a megoldási lehetőségeket is, amelyek eddig esetleg elkerülték a figyelmét, vagy amelyekről lemondott. Csoportos vagy egyéni megoldást kínálunk arra, hogy megtalálja azt a munkamódot, munkahelyet, amelyben olyan dolgozni, mint amire mindig is vágyott.

magánszemélyeknek – csoportos tanácsadás formájában

Az egyéni konzultáció menüpont alatt kifejtett problémák és témakörök csoportos módszerrel is kezelhetőek. A csoportos módszerek mindegyikét jellemzi, hogy 6-10 ember ember rendszeres, heti, esetleg kétheti találkozásával jár, az üléseket két pszichológus vezeti.
A csoportokban két fontos alapszabály érvényesül:
- a csoporton belül elhangzott információkat csoporttitokként kell kezelni,
- semmi sem kötelező, mindenki élhet a „passzolás” jogával, csak akkor nyilatkozik, ha szeretne.
A találkozások alkalmával reagálunk egymásra, visszajelzést, támogatást adunk, saját élményekről számolunk be. Az érzéseinkkel dolgozunk, védett környezetben kaphatunk inspirációt az esetleg szükséges változásra.
A csoport előnye, hogy mivel sok különböző emberből áll, sok különböző szempontból kapunk visszajelzést. Így megfigyelhetjük, hogy milyen reakciót váltunk ki másokból, és mások mit váltanak ki belőlünk, mi okozhatja visszatérő társas konfliktusainkat, melyek ezáltal átláthatóvá és könnyebben kezelhetővé válnak.
A csoportok számos témában indíthatóak, lásd az alábbi felsorolást.
önismereti csoport

Az önismereti csoport elősegíti, hogy tisztába jöjjünk önmagunkkal. Megoszthatjuk a csoporttársakkal mindazt, ami bennünk feszültséget okoz, az élmények közös feldolgozásán keresztül közelebb kerülhetünk valódi önmagukhoz, amit ezáltal hitelesebben képviselhetünk.

autogén tréning

Az autogén tréning egy ralaxációs, lazító technika, melyet könnyű elsajátítani, és nagyban hozzájárul a stresszes hétköznapok kezeléséhez, a harmónia megteremtéséhez.

szociális készség fejlesztés

A csoportfoglalkozás kiválóan alkalmas arra, hogy társas készségeit fejlessze, esetleg újakat tanuljon, és ezeket a csoportban kipróbálja. Kifejezetten azoknak ajánljuk ezt a csoportot, akik szoronganak, ha másokkal érintkeznek, problémáik vannak az intimitással, önérvényesítéssel, párkapcsolati, családi nehézségeik vannak stb.

fóbia, kényszer

A csoportban a hozzánk hasonló problémákkal küzdőkkel együtt tanulhatjuk meg, hogy hogyan tudunk lépésenként megszabadulni félelmeinktől, zavaró, kényszer jelleggel jelentkező szokásainktól.

evészavar

Az evészavarok kezelése hatékonyabb, ha család terápiával párosul, vagy csoportban történik, ezért ilyen problémánál kifejezetten ajánlott ezt a módszert alkalmazni. Várjuk az evészavarral küzdők rokonainak jelentkezését is, hogy aztán a tüneteket produkáló családtagot bevonva, együttműködve igyekezzünk megoldani a fennálló problémát.

burnout/ kiégés

Ha nem leli örömét munkájában, ha nem látja értelmét, annak amit csinál, ha úgy érzi, nem tudja kiaknázni az Önben rejlő képességeket, akkor amit átél, kiégésnek nevezzük.
Hozzásegíthetjük, hogy kiderítse fásultsága okait és hogy mi kell ahhoz, hogy élvezze munkáját. Ezek ismeretében feltárjuk azokat a megoldási lehetőségeket is, amelyek eddig esetleg elkerülték a figyelmét, vagy amelyekről lemondott. Csoportos vagy egyéni megoldást kínálunk arra, hogy megtalálja azt a munkamódot, munkahelyet, amelyben olyan dolgozni, mint amire mindig is vágyott.

Igény esetén egyéb tematikájú csoportokat is indítunk.

magánszemélyeknek – családi vagy párkapcsolati konzultáció formájában

Gyakran előfordul, hogy egy pár vagy család tagjai nem jönnek ki egymással, nem tudják feldolgozni régi sérelmeiket, nem tudnak alkalmazkodni egymáshoz, így a harmonikus együttélés lehetetlenné válik, ezzel szenvedést okozva a probléma résztvevőinek.
Elkézelhető, hogy ha a hozzátartozó megérti, mi történik, és hogy hogyan tudja támogatni rokonát/párját, azzal nagyban hozzájárulhat a javuláshoz.
Ilyen esetekben érdemes az egész családnak, vagy a pár mindkét tagjának együtt foglalkoznia a problémával, megbeszélés szerint esetenként együtt, máskor külön-külön felkeresni a pszichológust.

cégeknek – csoportos és egyéni konzultáció formájában

csapatépítés

A közös munka során alakulnak ki olyan nehéz helyzetek, melyeket sokkal könnyebb megoldani egy összetartó, összeszokott csapatnak, mint ugyanannyi különálló embernek. A csapatépítő tréning során a munkatársak összekovácsolódnak, ezzel kapcsolatuk jobb lesz, nagyobb örömmel dolgoznak együtt, és a feladataikat és hatékonyabban látják el.

stresszkezelés

A mindennapokban számos stresszelő helyzettel nézünk szembe, ha ezeket nem tudjuk kellően kezelni, problémák a fejünkre nőnek, az idegeskedés rontja munkánk hatásfokát. Emellett nagyban hozzájárul bizonyos betegségek kialakulásához, ami miatt a dolgozó munkájától távolmaradhat. A stresszkezelő módszerek megtanulásával munkatársai kiegyensúlyozottabban és sikeresebben végezhetik munkájukat.

konfliktuskezelés

Gyakran előfordul, hogy egy munkahelyen ellenségeskedés alakul ki a dolgozók között, ami jelentősen rontja a hangulatot, és egyre inkább klikkesedéshez vezet. Ezzel az együttes munka lehetetlenné, de legalábbis nehézzé válik, a munkatársak inkább hátráltatják, mint segítik egymást. Ezért érdemes energiát és figyelmet fordítani ezen konfliktusok kezelésére. Segíthetük megtalálni a felhalmozódott sérelmek kiindulópontját, a problémák megbeszélésére és egymás szempontjának meghallására ösztönözzük a munkatársakat, illetve olyan önérvényesítő kommunikációs módokat tudunk megtanítani számukra, melllyel hatékonyan képviselhetik saját álláspontjukat, de közben készek maradnak a kompromisszumra, alkalmazkodásra is.

alkalmazkodás, beilleszkedés

Ha új munkatárs/ vezető kerül a már összeszokott környezetbe, felmerülhetnek alkalmazkodási, beilleszkedési problémák. Abban tudunk segíteni, hogy gördülékenyebbé tegyük egymás elfogadását, megelőzzük a potenciális konfliktusokat, elősegítsük a harmonikus együttműködést.

önismeret

Az önismereti csoport keretében a résztvevők személyes identitása, élettörténete van előtérben, a fókusz az intimitáson, személyes kapcsolatokon, érzelmi életen, önértékelésen és önmegvalósításon van. A tréning segít abban, hogy közelebb kerüljön önmagához, ezáltal hitelesebben lépjen fel, életvitele minél inkább összhangban álljon személyes, belső céljaival.

autogén tréning

A felgyorsult élettempó miatt feszültségünk nő, kevesebb időnk van az események feldolgozására, lazításra, pihenésre. A lelki feszültség minden esetben izomfeszüléssel jár, ami fordítva is igaz; az izmok ellazítása, az izmok feszültségének csökkentése oldja a lélek feszültségét is. Erre a törvényszerűségre épül az autogén tréning, mely egy könnyen elsajátítható relaxációs, lazító technika, ami nagyban hozzájárul a stresszes hétköznapok kezeléséhez, a testi-lelki harmónia megteremtéséhez.

szociális készség fejlesztés

Talán nem is létezik olyan munkakör, amiben ne lenne elengedhetetlenül fontos az, hogy másokkal hatékonyan, eredményesen, és egymás kölcsönös megelégedésére működjünk együtt. Szinte ugyanilyen gyakori az is, hogy az embernek nehézséget okoz, hogy kijöjjön bizonyos személyekkel, megtalálja a megfelelő hangot, kellően könnyedén teremtsen és tartson fenn kapcsolatot másokkal. A szociális készség fejlesztő tréningünk kiválóan alkalmas arra, hogy társas készségeit fejlessze, esetleg újakat tanuljon, és ezeket a csoportban kipróbálja. Tréningünknek hasznát veheti mind a munka során a munkatársakkal, beosztottakkal, felettesekkel való kapcsolatban valamint tárgyalópartnerrel, mind a magánéletben.

szupervizió

A szupervízió során az Ön szakmai személyisége, szakmai identitása és szerepe kerül előtérbe, a fókusz a munkája kapcsán felmerült problémá(ko)n van. Érinthetők a munkakör, hivatástudat, a munkahelyi légkör és a hierarchiában elfoglalt hely, megbecsültség, személyes konfliktusok, akadályok.
A szupervíziónak 3 formája közül választhat:

 • A team szupervízió sajátossága, hogy résztvevői a mindennapi munka során találkoznak egymással, és ez a szupervízió után is folytatódik. Akkor válassza ezt, ha team-je munkájában fontos a hatékonyság, ha vannak felszín alatti konfliktusok a tagok és/vagy a vezetők között, ha a kompetenciahatárok nem világosak, nyomasztó a légkör vagy erős konkurencianyomás áll fenn stb.
 • A csoportos szupervízió azoknak szól, akik nem egy munkaközösséget alkotnak, a szupervízión kívül nem állnak semmiféle kapcsolatban egymással. Az ilyen típusú csoportösszetétel (setting) másfajta munkamódot tesz lehetővé a team-szupervízióhoz képest. Itt kevésbé az adott szervezet működését érintő problémák kerülnek előtérbe, helyettük a személyt a hivatással és munkával kapcsolatos kérdései megválaszolásában a különböző munkahelyen dolgozó csoporttagok segítik friss, kívülálló meglátásaikkal.
 • Az egyéni szupervízió lényege, hogy az adott munkakörben dolgozó egyén minél nagyobb önállósággal és minél nagyobb magabiztossággal lássa el a szerepkörét. Erre a szupervízió típusra különösen jellemző, hogy önismereti hozadéka van, hiszen a munkahelyi helyzetek összefüggésben vannak a magánélettel.
asszertív tréning

Az asszertív kommunikáció lehetővé teszi, hogy jogainkat érvényesítsük oly módon, hogy közben mások jogait tiszteletben tartjuk. Ez a sikeresség záloga minden emberi interakcióban és együttműködésben. A tréning során a résztvevők az újonnan elsajátított készségeket szituációs játékokkal gyakorolhatják be.

burnout/kiégés

Ha úgy látja, hogy munkatársai, alkalmazottai elégedetlenek, kedvetlenek, lelkesedésük alábbhagyott, akkor elképzelhető, hogy kiégéssel állunk szemben. A munkatársak kiégése legtöbbször a munkavégzésük hatékonyságának rovására megy. Ily módon minden munkáltatónak közvetett érdeke, hogy figyelmet fordítson az alkalmazottak lelki egészségére.
A burn out-ot célba vevő csoportjainkkal feltárjuk a munkatársak fásultságának okait, és segítünk abban, hogy újra rátaláljanak a munkájukban rejlő lehetőségekre. Csoportfoglalkozásaink hozzájárulnak, hogy a résztvevők a továbbiakban szívesen és lendületesebben dolgozzanak, ezzel fokozva teljesítményüket, munkahatékonyságukat.

Grafológia

Magánszemélyeknek

 • teljes személyiségkép
 • pályaorientáció
 • párkapcsolat
 • munkahelyi kérdések
 • életvezetési kérdések

Cégeknek

 • pályaalkalmasság
 • munkahelyi környezetbe való beilleszkedés
 • kiválasztás: a jelöltek közül ki a legalkalmasabb az adott munkakör betöltésére?

Milyen tulajdonságokra tud rákérdezni?

 • agresszivitás
 • alkalmazkodóképesség
 • analitikus gondolkodás
 • anyagiasság
 • autoritás
 • becsületesség
 • biztos fellépés
 • csapatszellem
 • depresszió
 • diktatórikus alkat
 • dinamizmus
 • döntőképesség
 • előzékenység
 • empátia
 • eredetiség
 • érettség
 • extraverzió
 • felelősségtudat
 • figyelemzavar
 • gondoskodás
 • győzelemvágy
 • stb…

a teljes listát a Grafológia menüpont alatt olvashatja!

Pszichológiával és grafológiával kapcsolatos kérdések

Itt kaphat választ pár kérdésre a foglalkozásokkal kapcsolatban. Ha az Ön által feltett kérdés nincs közöttük, kérjük írja meg nekünk, és mi mielőbb válaszolunk!

Pszichológiával kapcsolatos kérdések:

 • Milyen gyakran kell kezelésre járnom?
 • Amiről beszélünk, valóban köztünk marad?
 • Segíthet-e a beszélgetés? Miben különbözik a pszichoterápiás beszélgetés más beszélgetésektől?
 • Mi a konzultációk célja?
 • Mi az én feladatom mindebben?
 • Mit csinál a pszichológus, ha nem mondja meg, mit kell tennem, nem ad tanácsot, csak hallgat és figyel?
 • Nem vagyok meggyőződve arról, hogy lelki bajaim lennének, a gondjaim inkább testi természetűek (alvási problémák, szívpanaszok, gyomorpanaszok, izzadékonyság, fejfájás, rosszullétek, szexuális zavarok stb.). Hogy segíthet ezen a pszichológus?

Grafológiával kapcsolatos kérdések:

 • Mire jó a grafológia? Miben különbözik a pszichológiától? Miért hasznos kombinálni ezeket?
 • Mit árul el az íráskép?
 • Mit várnak tőlem?
 • Amiről beszélünk, valóban köztünk marad?
 • Mi a teendő, ha az elemzésből kiderül valami, amin változtatni szeretnék? Nyújtanak-e tanácsadást?
 • Kérhetem-e, hogy kizárólag egy témáról kapjak elemzést?
 • Mennyi ideig tart egy írást kielemezni?

ide kattintva elolvashatja az összes kérdést, és rá adott választ.