A PSZICHORENDELÉS VÁLASZOL! sorozat A kérdés: A szerelemnek/szeretetnek a gyűlölet a valódi ellentétpárja vagy a közömbösség? És mennyire vékony szál választja el a gyűlölettől, ha az érzelmek alanya mindezzel visszaél?

szívházA válasz:A szerelem “ellentétpárjának” tekinthető mind a gyűlölet mind a közömbösség, attól függően honnan nézzük.
A gyűlölet érzelmi érintettségre utal, de ellentétes előjellel mint a szerelem.
A közömbösség az érzelmek “hiányát” takarja, és ezáltal szintén ellentétes.

Bár az érdeklődő nem konkrét helyzet kapcsán tette fel a kérdését, úgy sejtjük, hogy arra lehetett kíváncsi, mikor tekinthetjük úgy, hogy túl vagyunk valakin, aki korábban a szerelmünk tárgya volt.

Mind a gyűlölet, mind a teljes közömbösség “túlzott” reakciónak tűnik, a gyűlölet azért, mert akit szerettünk, annak csak a negatív vonásaira emlékszünk, a közömbösség esetében letagadjuk magunk előtt is személyes érintettségünket, mind a jó, mind a rossz emlékek tekintetében. Ha a sémák kapcsán bevezetett szóhasználatot alkalmazzuk, a gyűlölet túlkompenzálásnak, a közömbösség elkerülésnek tekinthető.

Akkor léptünk túl valakin, ha a másik kisebb-nagyobb érdemeinek elismerése mellett tisztában vagyunk azzal, miért nem szeretnénk, ha a másik a jövőnk részese legyen, legalábbis az eddigi formában nem. Érdemes levonni a tanulságokat, meghatározni, mit tanulhattunk magunkról a véget ért szerelmi kapcsolatunkban, hogy a jövőben jobb esélyt adjunk magunknak a boldogulásra.

Összefoglalva : A szerelmet a gyűlölettől viszonylag vékony szál választhatja el, mindkettő erős érzelmeket feltételez,
ezért is
akkor nem vagyunk (már) szerelmesek valakibe, ha érzelmeink nem túl intenzívek vele kapcsolatban, de nem is tagadjuk le, hogy valaha ilyen-olyan okból azok voltak.

Várjuk további kérdéseiteket, akár privát üzenetben!

A bejegyzés kategóriája: A pszichológus válaszol, Blog, Kapcsolatok
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*