A PSZICHORENDELÉS VÁLASZOL – Szexuális traumák 1.

szex trauma 1
“Kedves Szerkesztők!

A poszttraumatikus stressz fogalmát és fajtáit szépen összeszedtétek. Ezen belül – amennyiben lehetséges – egy kényes téma megközelítése érdekelne: a szexuális traumák bővebb kifejtése. (Ismeretségi körben előfordult, de szakember által már “látott” probléma, ezért – ahogy eddigi kifejtéseiteknél, úgy itt is – kiemelten név nélküli kérdés.)
- Erőszakkal (akár első szexuális élményként) vagy manipulatív eszközökkel.
-Legtöbbször a sajtóban férfi által nő sérelmére elkövetett zaklatást szokás (persze attól még jogosan) kidomborítani. Kérlek, térjetek ki az azonos neműtől érkező abúzusra is, főleg heteroszexuális gyermek esetén, tehát nagyon is ellentétes elv mentén elszenvedett traumát említve.
- Ha azonnal kiderül(t volna) és nem sokkal később elindul(t volna) a kezelés, milyen stratégiák mentén halad(t volna) a szakember?
Ha bármilyen okból (fenyegetettségből, bűntudatból, környezetbéli/társadalmi elutasítottságtól való szorongásból, stb., illetve ezek miatt egyéni “elrendezési” stratégiába vetett hitből…) csak évek vagy akár 10-20 év múltán jut el az ügy szakemberig:
- Milyen jelek mutathatják a trauma kihatását később a szexuális életre? Ezen kívül az élet más területén milyen jellemző problémamegoldási stratégiákat/sémákat eredményezhet? Ezek milyen kihatással lehetnek kapcsolatra – nem feltétlenül szexuális téren? Milyen fizikai szorongások jelentkezhetnek? (Pl. vizelési zavar, ha más a közelben van – de ezen kívül biztos akad még.)”

Kedves Kérdező!

Az alábbiakban pontokba szedve fejtjük ki a nemi erőszakkal kapcsolatos tudnivalókat. Az egyes témakörökön belül találod válaszainkat a konkrét kérdéseidre! Sok kérdést kaptunk ezért több bejegyzésben válaszolunk. Most az erőszak mibenléte és a hatása lesz a téma.

1. téma) Mi számít nemi erőszaknak?

Tetszőleges szexuális aktus,
erőszaknak minősül, ha létrejöttében NEM VOLT EGYETÉRTÉS a partnerek közt, vagy eleve olyan kapcsolatról van szó, ahol az egyetértés kizárt, pl. csalódon belül.

Fontos:

1. A szexuális aktus NEM FELTÉTLEN jelent BEHATOLÁST!

2. Az erőszak pedig NEM FELTÉTLEN jelent valamilyen agresszív cselekedetet.
A FIZIKAI FÖLÉNNYEL való visszaélésen kívül az is erőszaknak számít ha az erőszaktevő áldozatát fenyegetéssel, zsarolással, gyerekek esetében a fenntartások elaltatásával veszi rá valamilyen szexuális tevékenységre.
Talán ezt értette kérdezőnk “manipulatív eszközök” alatt.

3. Mi több az SEM MOND ELLENT az erőszak tényének, ha esetleg az áldozatnak ORGAZMUSA lesz!
Ha az áldozat esetleg orgazmust él át az erőszak során, az még talán rosszabb, mintha nem élt volna át ilyesmit, hiszen nincs összhangban azzal ahogy az esethez viszonyul.
Lehet, hogy tudja, hogy nem akarta az aktust, de a teste olyasfélén reagált mint az akart, élvezetekkel járó együttlétek során, ezért összezavarodhat.
Természetes reakció, hogy az ember ilyenkor magyarázatot keres a történtekre, s sajnos ilyen esetekben az áldozat magában véli megtalálni a hibát, úgy érezheti ő a felelős, felmerülhet benne, hogy talán ő akarta, hogy bántsák.
Emiatt az erőszak során orgazmust is átélt áldozat talán mert úgy érzi nincs rá jogalapja, kevésbé próbál meg segítséget kérni.

TUDNI ÉRDEMES! :
Az ORGAZMUS a test ÖNKÉNTELEN reakciója, ami előállhat akkor is, HA NEM KÍVÁNJUK az egész szexuális aktust!
Ezen felül egy szexuális erőszak során átélt orgazmus nem okoz olyasféle jó érzéseket, mint egy normális együttlét!
Testi, lelki fájdalommal jár :az áldozat fájdalmat érezhet utána a hasában, szégyellheti magát, gyűlölheti a testét.
Az orgazmus és a szégyen, az öröm és a kín összekapcsolódhat az áldozat fejében, ezzel hosszútávon is akadályát képezve a kielégítő nemi életnek.

A tettes mindenképp- orgazmust eredményezve vagy behatolás és dulakodás híján is- BŰNT követ el, ha nem egyezik a szándéka az áldozatéval, aki ennek hatására nagy valószínűséggel traumát él át, annak minden jövőbeli következményével.

2. téma) A trauma hatása

Változó, hogy ki hogyan reagál a traumára KÖZVETLENÜL annak megtörténte után.

Előfordulhat, hogy az áldozat ERŐS ÉRZELMI kitöréseket, zavarodottságot, szorongást tapasztal, sírógörcsei vannak, apró zajoktól is megriad stb.
Az is elképzelhető viszont, hogy a sokk hatására úgy viselkedik, MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA.
Gyakran tapasztalható az is, hogy az illető “LEBÉNUL”, akár a mindennapi feladatok megoldása is gondolt jelenthet számára. Közérzete rossz, nehezen tájékozódik a megszokott helyzetekben is.

IDŐVEL a trauma hatása egyre kevésbé szembeszökő, az áldozat kezd visszarázódni a mindennapokba, a külső szemlélő nem gondolná, hogy szexuális erőszak áldozata volt. Ez viszont nem jelenti, hogy nincs is semmilyen hosszútávú hatása az átélt traumának.
Tipikus tünetek ilyen esetben az alábbiak:
Hirtelen akaratlanul emlékképek villannak be a traumáról, nehezére esik koncentrálni másra, nem meglepő, hogy szexuális és párkapcsolati problémák jelentkeznek, az illető elzárkózik a barátaitól, családtagjaitól, eltávolodik a megszokott helyeitől, igyekezne az emlékek kitörölni, rémálmok gyötörhetik vagy álmatlanság, evés közben hányinger törhet rá, különböző hangulati zavarok alakulhatnak ki nála: harag, tehetetlenség érzet, depresszió, fóbiák, állandó szorongás, melynek nem találjuk az okát, esetleg gyors hangulatváltozások.
Lehetséges, hogy az illető úgy próbálja magát túltenni a traumán, hogy úgy állítja be, mintha jelentéktelen lenne, “lehetne rosszabb is”. Sőt úgy is tekintheti, mintha meg sem történt volna. Vagy “új életet kezd”, hátrahagyva a régi életét, új kapcsolatokat, társaságot keres, máshogy öltözködik, majdnem hogy személyiséget cserél.
A másik véglet is elképzelhető, az illető folyton az esetről beszél és azt hangsúlyozza, mennyire megváltoztatta az életét, esetleg az eset túlzott és nem előremutató elemzésében vész el.

Folytatjuk az elkövető személyével és a pszichológustól kapható kezelés bemutatásával!

Kategória: A pszichológus válaszol, Blog, szexuális zavar | A közvetlen link.

A PSZICHORENDELÉS VÁLASZOL – Szexuális traumák 1. bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Kiss Boglárka hozzászólása:

  Tisztelt Hirdető!

  Olvastam a cikket a honlapon a szexuális bántalmazás problémájáról.
  Egyik leírásban magamra ismertem, sajnos én is voltam,,áldozata”” ennek més gyerekkoromban 16 évesen.
  Hála istennek nem történt meg a legrosszabb, de a bántalmazás emléke máig felkavar.
  Én akkoriban jobbnak láttam eltitkolni, mert akik érintettek voltak falumbeliek voltak, szüleim, nagyszüleim ismerték egymást..
  Néha azért szeretnék elmenni egy pszichológushoz, mert a mai napig kihat életemre, pedig már 30 éves leszek.
  Bogi

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*