A PSZICHORENDELÉS VÁLASZOL! Téma: Lehet-e parancsolni a szerelemnek?

szívagy
Válaszunk: Olyan értelemben, hogy elhatározzuk, hogy márpedig holnaptól szeretni, gyűlölni stb. fogjuk a másikat, természetesen nem tudunk parancsolni az érzéseinknek, illetve sok esetben nem is szükséges.

Másrészről viszont bár gyakran azt éljük meg, hogy az érzéseinkkel szemben tehetetlenek vagyunk, nem tudjuk irányítani őket, tudatosságunkkal mégis hathatunk rájuk.

Mint ahogy korábbi bejegyzéseinkben egy-két témánál érintettük, sokszor az kavar fel nagy érzelmeket bennünk, legyen az vonzalom vagy gyűlölet, ha rátapintanak valamely érzékeny pontunkra, ha a másik valamely sémánkat, (=berögzült elképzelésünket a világ működéséről) aktivizálja.

Lehetséges, hogy úgy érezzük, nem tudunk parancsolni szerelmünknek, egy olyan kapcsolatban sem, ami nem visz előre bennünket, holott “aggyal” tudjuk, hogy milyen hátrányokkal jár mindez. Az ilyesféle “szerelmet” lehet irányítani oly módon, hogy tisztázzuk, mekkora szerepet játszanak benne berögzült hiedelmeink, viselkedésünk. Valódi szükségleteinket feltárva és tudatosítva elszakadhatunk attól, akihez objektíve szerintünk sem érdemes ragaszkodni.

Az is lehetséges, hogy egy kapcsolat megszakítására nem azért kerül sor, mert a másik fél nem lenne számunkra ideális partner, hanem mert aktivizálja valamely sémánkat, ami pl. arra vonatkozik, hogy “kevés vagyok” vagy “a másik fél uralkodni akar rajtam”… stb. Lehet, hogy a másik fél korrekt megnyilvánulásait sémáink bekapcsolása miatt félreértelmezzük, és a saját téves értelmezésünkre reagálunk erős negatív érzésekkel, nem pedig a valóságra.

Tehát ilyen értelemben bizonyos fajta szeretet és gyűlölet befolyásolható, ha rálátással rendelkezünk saját működésünkre és el tudjuk választani a saját félreértelmezéseinket a valós történésektől, és viselkedésünket utóbbihoz igazítjuk.

-Összefoglalva a legjobb, ha tetszőleges érzelmünket megéljük, tudatosítjuk, elfogadjuk!
-Viszont akkor járunk jól, ha ezt önvizsgálat mellett tesszük, rálátással saját működésünkre, így el tudjuk dönteni érzelmeinket a valóságra vagy a fejünkben élő – adott esetben torz – elképzelésekre adjuk, így “parancsolhatunk” nekik.

Várjuk további kérdéseiteket!

A bejegyzés kategóriája: A pszichológus válaszol, Blog, Kapcsolatok
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*