A túl sok szeretettel elkényeztetjük? – Mítoszok a gyereknevelésről 3.

“Túl sok szeretettel elkényeztetjük, nem lesz életképes”

“Az élet nehéz és néha kegyetlen – ezt jobb, ha mihamarabb megtanulja”

Nem lehet túlzottan szeretni, csak rosszul

Ugyanis a gyermek alapvető szükséglete, hogy szeressék és elismerjék.
A szerető közegben nevelkedő gyermek nemcsak önmagával, de környezetével is békében él, hiszen nincs rá szüksége, hogy szülei figyelmét rendetlenkedés árán szerezze meg.

Az érzelmi szükségleteiben hiányt szenvedő gyermek viszont állandó harcot vív mind önmagával, mind társaival, így pedig szinte lehetetlen baráti kapcsolatokat kialakítani és az iskolában teljesíteni. Állandóan nyughatatlan, túlpörgötten izeg-mozog, ami mögött valójában félelmek húzódnak meg.

Odafigyeléssel és elismeréssel tehát pont arra készítjük fel, hogy az akadályokat magabiztosan ugorja át, és önállósodási kísérleteiben sikereket érjen el.

A szeretet nem egyenlő az engedékenységgel!

Az “elkényeztetett” gyermeket nem a szülei szeretete teszi gőgössé,
hanem az, ha a szülők bizonytalanok szülői szerepükben,
és/vagy túl elfoglaltak, ezért inkább csaknem mindent ráhagynak a gyerekre, vagy teljesen kiszámíthatatlanul épp aktuális hangulatuknak megfelelően reagálnak a tetteire,
ami azt eredményezi, hogy a gyereknek végül fogalma sem lehet mihez tartsa magát.

Tehát nem a túl sok szeretet a baj,
hanem a kevés gyerek számára is világossá tett szabály és a következetlenség!

Támpontok híján a gyermekben helytelenül az a világnézet alakul ki, hogy akaratát bármilyen korlát nélkül szabadon gyakorolhatja.
Közösségbe kerülve azonban kénytelen megfizetni nagyképűségének árát: a közösség nem tűri az önjelölt királyfikat és királylányokat, a sorozatos konfliktusok mentén pedig az elkényeztetett gyermek önbizalma előbb-utóbb csorbát szenved.

A gyermek tehát pont attól lesz lelkileg erős és magabiztos, ha világos keretek között működő rendszerben nő fel, amelyben szülei egyszerre biztatják önállósodási törekvéseit és értőn reagálnak érzelmi szükségleteire.

A kiszámítható és szerető közegben nevelkedő pici egy olyan belső biztonságérzetet sajátít el, amely támaszt nyújt számára egy életen át.

Kategória: Blog, Gyermeknevelés | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*