Dühös, magának való, “őrült professzor”? – avagy hogyan ismerjük fel az Asperger- szindrómát?

Az Asperger szindróma az autizmus kistestvérének, enyhébb formájának tekinthető.

Pont enyhesége folytán gyakran később ismerik fel, (iskolás vagy felnőtt korban) pedig minél hamarabb kiszúrjuk, annál nagyobb eséllyel zárkózik fel a gyerek a kortársaihoz.

Megtévesztő lehet, hogy az aspergeresek fejlődése több fronton teljesen normálisnak, vagy legalábbis semmi extrának tűnik: jobban vagy rosszabbul, de beszélnek, közösségbe nagyjából beilleszkednek.
És azzal sem zavarnak sok vizet, hogy éppenséggel nagyon is maguknak valók, zárkózottak.
Fura szokásaik is még elcsúsznak a környezet szemében,
ám az olykor kirobbanó dühkitörések már felhívhatják a figyelmet arra, hogy valami nem stimmel ezzel a gyerekkel.
Ekkor tévesen megkaphatják a hiperaktív vagy figyelemhiányos bélyeget, holott az asperger jelei igencsak felismerhetők. Most segítünk is benne!

Az Asperger jelei:

Megrögzött szokások

Az aspergeres dühös lesz, ha a sokszor csak az ő belső logikáját követő rituáléit valami megszakítja. A rituálék ugyanis megnyugtatják, azt az érzetet adják neki, hogy a környező világ kiszámítható, így biztonságban érezheti magát.

Beszűkült érdeklődési kör

Dínó, mesehős vagy sportolómánia teljesen mindegy, a lényeg, hogy az aspergeres egy témára tapad rá mindenek felett, láthatólag sosem unja meg. Az ovisoknál teljesen normális, hogy dínó vagy hercegnő stb. mániásak lesznek, de emellett tudnak mással is foglalkozni, illetve idővel továbblépnek. Az aspergeresnél az érdeklődés kizárólagos és örök.

Magának valóság

Bár az aspergeres vágyik barátokra, mégis ügyetlen a barátkozásban, a másokhoz való alkalmazkodásban.
Inkább elvonul, befordul, ha szabályokat állítanak neki rosszul tűri, ha frusztrálódik, hevesen reagál.
Mivel a kortárs kapcsolatok számukra sikertelenek / értelmezhetetlenek, ezért gyakran választják a felnőttek társaságát.

A humorérzék hiánya

Sokszor nehéz megfogalmaznunk mi a fura, de egy biztos, valami fura van a kommunikációjukban.
Gyakran kerülik a szemkontaktust, nem értik a humort, a metaforákat, csak egyértelmű közlésekből értenek, nem “veszik le” a testünk beszédet kísérő akaratlan jeleiből, hogy pl. a másik témát szeretne váltani, vagy átvenné a szót.

Ügyetlen mozgás

Az aspergeres nehezen tanul meg új mozgásokat pl. biciklizni vagy labdázni, egyúttal előszeretettel ismételget egy-egy megszokott mozdulatsort pl rázogatja a kezét, előre-hátra dőlöngél, az ujjait csavargatja stb. Számukra ez megnyugtató, és sokszor nem is sejtik, hogy mások számára fura lehet.

A probléma gyökere

A gond onnét ered, hogy az aspergeres vele születetten nem érti a társas viszonyokat, nem tudja beleélni magát a másik helyébe, vagy felismerni mások érzéseit, vágyait, vélekedéseit, szándékait, és a magáét sem rendesen.

Mivel nem érti mi történik körülötte és vele, és úgy érzi senki nem érti őt sem, érthető, hogy rosszul érzi magát, frusztrált.

A helyzetet fokozandó, mivel nem érti mi zajlik a társas világban, igen nehéz ellesnie azokat a módszereket, amivel az emberek a feszültségüket le tudják vezetni, problémáikat egymás közt vagy magukban meg tudják oldani.

Megoldási stratégia híjján a feszültség marad és sértettségben, dührohamokban vagy önmaga bántásában ölthet testet.

De van megoldás!
Következő cikkünkben a fejlesztés lehetőségeiről is lerántjuk a leplet!

A bejegyzés kategóriája: Blog, Gyermeknevelés
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*