Rejtélyes testi tünetek 2. Valami bajom van, érzem! Szomatoform zavarok: lelki zavarok, melyeknél a testi tünetek kapnak lényeges szerepet

szom2
Szomatizáció, hipochondria, test-diszmorfiás zavar, konverziós zavar

Ezekben a tünetcsoportokban az a KÖZÖS, hogy különféle testi panaszokat tapasztalunk magunkon, amelyeket aggasztó, testi eltérésnek, vagy betegség jelének tartunk, és amelynek hátterében szervi elváltozás nem tárható fel, vagy legalábbis nem akkora, ami a szenvedésünk mértékét indokolná. Mindezek ellenére nem merül föl bennünk, hogy tüneteinknek lelki oka volna, és ha valaki a környezetünkben ilyet feltételez, azt fenntartásokkal kezeljük.

SZOMATIZÁCIÓ
Ez esetben egyszerűen abban a HITBEN élünk, hogy EGY BIZONYOS szervi bajunk van, holott valójában az ok lelki.
Kellemetlen testi tünetektől (fájdalom, emésztőszervi-, szexuális- neurológiai) szenvedünk.

HIPOCHONDRIA
Szinte leállíthatatlanul AGGÓDUNK, hogy VALAMILYEN betegség bujkál bennünk, amit nem fedeztek föl, de ott kell lennie, ha nem ennek, akkor egy másiknak.

Egyik és másik estben is testi betegségre következtetünk, de míg a szomatizációnál “tudjuk”, tudni véljük, hogy betegek vagyunk, és úgy viselkedünk, mint egy szokványos testi betegségnél, addig a hipochondriánál a viselkedésünk láthatólag csillapíthatatlanul aggódó, és valamilyen testi betegség az, ami a félelmünk tárgyát képezi.

Röviden: A szomatizáció úgy fogalmazható át “magyarra”, mint “betegségmeggyőződés”,vagyis hit abban, hogy betegek vagyunk, a hipochondria pedig mint “betegségfóbia”, azaz mint rettegés a betegségtől.

Az un. TEST-DISZMORFIÁS ZAVARBAN (tükörfordításban: “testnemjóalakúság”  szenvedők érdeklődésének középpontjában a test külső jegyei állnak.
Vagy meg vannak győződve, hogy valami a testükön nagyon NEM STIMMEL annak ellenére, hogy a külső szemlélők SEMMI ilyet nem látnak,
vagy valóban van VALAMILYEN apróbb testi eltérés, ám az ezen való AGGODALMASKODÁS ARÁNYTALANUL NAGY.
Nem összekeverendő a pl anorexiásokra jellenző elégedetlenkedéssel, miszerint nem elég karcsúak vagy pillekönnyűek! Inkább a plasztikai sebészetek rendszeres látogatói a tipikus példák erre a betegségre.

Szintén a testi tünetek szúrnak leginkább szemet az un. KONVERZIÓS ZAVARNÁL.
Míg a szomatizáló tüneteit az akaratlagosan nem szabályozható belső szerveink produkálják, addig a konverziós zavarban szenvedők tünetei az akaratlagosan szabályozható MOZGÁSSAL és/vagy az ÉSZLELÉSÜNKKEL függenek össze. Példának okáért szélsőséges esetben lebénulhatunk vagy megvakulhatunk, ami a tüneteket illeti, anélkül, hogy ezt bármiféle testi ok indokolná.
Woody Allen egyik filmjében, a HollyWoody történetben egy olyan filmrendezőt alakít, aki egyik pillanatról a másikra elkezd nem látni, olyannyira, hogy az egyik jelenetben lebucskázik egy állványról, teszi ezt annak dacára, hogy az orvosok semmiféle testi bajt nem tárnak fel a háttérben. Hiszen nincs is. Ahogy a filmben nevezik, ez: “pszichoszomatikus vakság”. A mű annyiban valósághű, hogy a jelenség nyitja egy lelki probléma megoldódása, melynek hála a főhős visszanyeri a látását.

A felsorolt zavarok egyikét sem szándékosan állítjuk elő, ahogy az az esetleges “vád” sem igaz, hogy tettetnénk, hogy bajunk van. Létező zavar viszont az utóbbi is: SZÍNLELT ZAVAR hívjuk. Ekkor a tünetek előállítására az késztet, hogy részesüljünk mindabban, amit akkor szoktunk kapni, amikor betegek vagyunk. Nem az hajt, hogy pénzt kapjunk, vagy hogy mentesüljünk törvényi kötelezettségeink alól. Színlelt zavarnál inkább olyan jellegű előnyök vonzanak, hogy pl. a KÖRNYEZETÜNK JOBBAN TÖRŐDIK VELÜNK ha betegek vagyunk.

Miért izgatnak ennyire a testi tüneteink?

Minden élőlénynek, az embernek is legalapvetőbb igénye, mi több létszükséglete, hogy testi épségét megőrizze. Életünk múlik rajta, hogy megfelelően reagálunk-e a betegségekre, észrevesszük-e, illetve kezeltetjük-e őket.
Az tehát, hogy törődünk az egészségünkkel, aggódunk érte, önmagában az egyik legtermészetesebb és leghasznosabb érzés, ennek megfelelően élete során mindenki megtapasztalja időről időre.
Tehát nem az a baj önmagában, ha időnként indokoltan szorongunk, hanem az, ha túlzottan vagy célt tévesztve aggodalmaskodunk. Túlzottnak akkor tekinthető a szorongás, ha már befolyásolja az életünket, gátol minket – ilyenkor érdemes szakemberhez fordulnunk.

Következő bejegyzésünkben ezeknek a betegségeknek a kialakulásáról és fennmaradásáról olvashattok!

Kategória: Blog, Mit jelez a testi/ viselkedéses tünet?, Rejtélyes testi tünetek | A közvetlen link.

Rejtélyes testi tünetek 2. Valami bajom van, érzem! Szomatoform zavarok: lelki zavarok, melyeknél a testi tünetek kapnak lényeges szerepet bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Melvina hozzászólása:

    You write so honetsly about this. Thanks for sharing!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*