Mit jelez a testi tünet? – Testi és viselkedéses tünetek, melyek hátterében lelki ok áll

jelSokan fordultok hozzánk olyan problémákkal, melyek nem érzelmi vagy gondolati, hanem viselkedési vagy testi szinten nyilvánulnak meg, vagy legalábbis ezek keltik fel korábban a figyelmeteket.

Lelki problémáinknak 4 féle vetülete lehet, 4 területen mutatkozhatnak meg: megnyilvánulhatnak érzelmeinkben, viselkedésünkben, gondolkodásunkban és fizikai tünetekben.

Séma sorozatunkban arra koncentráltunk, hogy az életünk során elszenvedett sérüléseink milyen érzéseket váltanak ki belőlünk, és milyen gondolkodási sémákat alakítunk ki a világ működéséről ezek hatására, melyek mankóként szolgálnak a világban való eligazodásra. Ugyanezek a sérülések viszont nem csak érzéseinkre és gondolatainkra hatnak, hanem viselkedésünkre és testünkre is.

Példaképp bemutatjuk ezt a negativizmus-psszimizmus sémán:

-korai, gyermekkori élmény: hányattatott gyermekkor, szülők elvesztése
-érzelem: szomorúság, csalódottság, kétségbeesés, reménytelenség, ingadozó hangulat
-gondolat: feltételezzük, hogy a dolgok rosszra fordulnak, az élet negatív aspektusait látjuk meg
-viselkedés: túlzott alkoholfogyasztás, folytonos panaszkodás, kényszeres viselkedés – pl. ajtózár sokszori ellenőrzése, hogy biztosan ne legyen baj
-testérzés: alvászavar, csökkent koncentrációs készség, fáradtság, nyugtalanság, ingerlékenység, izomfeszülés

Ez a példa természetesen nem egy szabály, hasonló gyermekkori élményhez változatos gondolkodási, viselkedési, érzelembeli és testi “tünetek” párosulhatnak, hiszen egyénien éljünk meg a velünk történteket, és egyénien reagálunk arra.

A minket érő élmények viszont nem csak “nagyban”, meghatározó gyermekkori sérülések és sémák szintjén hatnak ezen a 4 területen, hanem a mindennapjainkban is.

Lássunk erre is egy példát:

-esemény: Azt mondtam egy haverom, hogy jól nézek ki ma.
-gondolat: Erről az jutott eszembe, hogy a többi napon nyilván nem, hiszen ronda vagyok. (csökkentértékűség séma aktivizálósása)
-érzelem: Elszomorodtam, és dühös voltam magamra, amiért azt hittem, a diéta és az edzés bármin változtat.
-testi érzet: gombócot éreztem a torkomban, sírnom kellett, végtelen fáradságot éreztem
-viselkedés: sértett hangon, ironikusan megköszöntem a bókot, majd kerültem az illető társaságát.

Láthatjuk tehát, hogy a legapróbb esemény is “komplexen” hat: testünkre, viselkedésünkre, érzelmeinkre és gondolatainkra is, ez így van minden apró esemény vagy séma vagy diagnózis esetében. (Itt a fogalmi tisztánlátás miatt érdemes tisztázni a “séma” és a “diagnózis” közti különbséget. A diagnózis az objektív, általános tüneteket gyűjti össze, mint álmatlanság, hallucináció, szédülés, levert hangulat stb., a sémaelmélet pedig inkább a panasz egyedi jellegét hangsúlyozza, az tünetek egyéni eredetét, és az egyéni rájuk adott reakciókat. Mi a sémaelméletet alkalmazzuk, amikor a hozzánk fordulókkal meghatározzuk a kezelendő problémát, hiszen ez pontosabban, személyre szabottabban írja le a problémát, így az egyénileg megfelelő megoldást, célt is.)

A testi tüneteknek természetesen lehetnek kizárólag fizikai okai is, de nagyban, vagy akár egészében szerepet játszhat benne lelki ok is. Ezért ha valamilyen fizikai tünetet veszünk észre magunkon, először mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Így amennyiben van fizikai elváltozás a tüneteink hátterében, megkapjuk a megfelelő orvosi ellátást. Ha viszont az orvos nem talál semmilyen testi okot, vagy bár talál valamit, de mi gyanítjuk, hogy nem csak ez a probléma, érdemes pszichológus segítségét (is) kérni. Szintén hasznos lehet ez olyan esetben, amikor bár orvosi kezelés alatt állunk, de az csak tüneti kezelés, pl. altató az álmatlanságunkra vagy fájdalomcsillapító a hátfájásunkra. Ilyenkor a pszichológussal folytatott munkával elérhető, hogy a gyógyszert fokozatosan letegyük, és úgy szüntessük meg tüneteinket, hogy a mögötte álló lelki okot orvosoljuk..

Most induló sorozatunkban azokat a gyakran hallható diagnózisokat mutatjuk be, melynek elsősorban testi és/ vagy viselkedéses megnyilvánulásai a szembetűnőek, de hátterében tipikusan lelki okok állnak. Szó lesz a következőkről:

- szorongásos problémák, mint a pánik, a kényszer, a fóbia, a generalizált szorongás, az akut stressz zavar stb.
- evészavarok, mint az anorexia, bulimia és az újabban terjedő “fatorexia”
- szomatoform zavarokról, mint a fájdalmak, a hypochondria stb.
- alvászavarok, mint az álmatlanság, túl sok alvás, lidérces álmok stb.
- impulzuskontroll zavarok, mint az agresszió kontrolljának hiánya, kleptománia, pirománia, játékszenvedély stb.
- szexuális zavarok

folyt. köv.

Kategória: bevezető, Blog, Mit jelez a testi/ viselkedéses tünet? | Címke: , , , , , , , , , | Szóljon hozzá most!