Ahelyett, hogy feladnád, illeszd be a képbe!

Tegnap röviden már szó volt arról, hogy hogyan egyeztesd össze küldetésed követését a számodra fontos kapcsolatok további jó működésének fenntartásával.

Egy fontos kapcsolat felfogható úgy, mint részküldetés (valószínű, hogy a héten megfogalmazott általános küldetésednek az is része, h jó barátságokat, párkapcsolatot stb. ápolj), így a jó kapcsolat eléréséhez is hasonló út vezet, mint küldetésed kiteljesítéséhez!

Lássuk a lépéseket, egy-egy példával!

1. MI AZ, AMIT AKARSZ?

Mit vársz az adott kapcsolattól, mi a célod vele? Fontos, hogy ismét pozitív terminusokban fogalmazz. Tehát pl. ne azt mondd, hogy “nem akarok egyedül lenni”, hanem azt, hogy “egy jól működő, szeretetteljes párkapcsolatot akarok, melyben a párom megérti, miért fontos számomra a küldetésem, és tiszteletben tartja, amit ennek érdekében teszek.

2. CSELEKEDJ!

Ha pl. párod nem ért meg, vagy úgy érzed, hogy megromlott a kapcsolatotok, ne azt várd, hogy magától megoldódik a helyzet, és a másik varázsütésre úgy kezd viselkedni, ahogyan te várod. Ennél hasznosabb cél lehet számodra elhatározni, hogy őszinte leszel, nyugodt maradsz, elmondod mi bánt, és mit szeretnél, illetve rákérdezel az ő igényeire és érzéseire is. Így már hatással lehetsz arra, hogy megbeszéljétek a kölcsönös sérelmeket, és visszaálljon a jó kapcsolat.

3. BIZONYÍTÉK

Miből fogod tudni, hogy elérted, amit akartál? Mit fogsz látni, hallani, érezni, amiből tudhatod, hogy elérted a célod? Milyen kép él a fejedben a jól működő kapcsolatról? Pl. lehet, hogy az a “bizonyítékerejű” számodra, hogy képesek vagytok kompromisszumok kötétésére anélkül, hogy bármelyikőtök megrövidítve vagy elhanyagolva érezné magát, miközben mind a ketten tudtok küldetésetekkel összhangban cselekedni.

4. KÖRNYEZET

Gondold át, milyen helyzetekben, mikor, hol lesz hasznos, ha eléred a célod. Pl. jó érzés lesz tudni, hogy mindketten tesztek a küldetésetekért, meg tudjátok este otthon beszélni, kinek milyen örömei illetve nehézségei vannak ennek kapcsán, és talán küldetéseitek közös pontját megtalálva együtt tudtok majd dolgozni rajta.

5. KÖVETKEZMÉNYEK

Ha sikeresen eléred a célodat az adott kapcsolattal, annak milyen hatása lesz rád, illetve a másik emberre! Milyen hatásokra számítasz a cél teljesülésekor? Milyen további eredményeket kívánsz később, fél év vagy egy év múlva? Pl. elképzelheted, hogy kiegyensúlyozottabbá váltok, tartalmasabban és örömtelibben tudtok egymással időt tölteni, és átgondolhatod, melyek azok a területek, amikben akár még tovább is fejleszthetnétek a kapcsolatotokat!

Kategória: Blog, Találd meg a küldetésed! | Címke: , , , , | Szóljon hozzá most!

Lépj a tettek mezejére!

Tűzz ki konkrét célokat-hisz “soha semmi nem történik általában, mindig minden konkrétan történik”!

EGYETLEN céllal foglalkozz egyszerre!
Válaszd ki azt több számodra fontos cél közül fontosság szerint,
ha ez nem egyértelmű, akkor több célodban próbáld felfedezni a hasonló vonást,
ha sehogy nem megy a választás, bökj csak rá egyre találomra!
Fontos, hogy végül egy maradjon csak, hogy koncentrálni tudd erőidet, és ne idegesen kapkodj bele egyszerre több mindenbe.

Azt fogalmazd meg, mi az amit EL AKARSZ ÉRNI, ugyanis a továbbiakban erre fogsz koncentrálni. Ha automatikusan úgy fogalmaztál volna, hogy mi NE legyen, mit akarsz elkerülni, FOGALMAZD ÁT a mondatod pozitívvá! Pl. Előadás tartása közben ne remegjen a hangom!-> Előadás során szándékaimnak megfelelően tudjam irányítani a hanglejtésemet!

Olyan célokat tűzz magad elé, amelyek csak és KIZÁRÓLAG RAJTAD MÚLNAK! Nyilvánvaló, hogy bármi amit teszünk nem tud független lenni a környezetünktől, mégis egy adott tettnek azt az oldalát vesd papírra, ami a te hatásköröd.
Pl. ha elbizonytalanít, hogy kritizál a főnököd, ne azt tűzd ki célul, hogy Ő ezt ne tegye,
hanem azt kérdezd meg magadtól, mit tehetsz annak érdekében, hogy a főnök kritikájától függetlenül megőrizd az önbizalmad és a cselekvőképességed.

Határozd meg, MIBŐL TUDHATOD, HOGY ELÉRTED a célod. Ne benyomásokra: saját vagy mások véleményére hagyatkozz, hanem kézzelfogható, látható bizonyítékokra. Így őrizheted meg az objektivitást, ami megvéd attól a csapdától, hogy elmenj önnön eredményeid mellett.

Amíg a küldetésed egy egész életedet átható vezérfonal, addig a céljaidnak jó viszonylag GYORS egymásutánban követni egymást, és egyenként nem szükséges túlontúl nagy horderejűnek lenni. Ne várj a boldogsággal addig, amíg valami távoli, nagy cél megvalósul, add meg magadnak a lehetőséget, hogy az oda vezető LÉPÉSEK mindegyikének örülj!

Tűzz ki nem túl távoli, és magadat ismerve BETARTHATÓ HATÁRIDŐKET céljaid elérésére, és rögzítsd őket a naptáradban is! Előregondolva határozd meg azt a HELYET is, ahol a cél elérése a legnagyobb hatást váltana ki!

Mérlegeld, hogy az adott cél elérése milyen HATÁST gyakorolna a környezetedre! Vedd számításba a pozitív mellett az esetleges negatív hatásokat is.
Pl. házasságod vagy barátságaid nem mennek-e rá célod elérésére,
mitől vesz el időt,
érdemes-e minden áron kitartani a célod mellett olyan formán, ahogy azt eredetileg elképzelted?

A sikeres, elégedett emberek többsége hangsúlyt fektet a kapcsolatok ápolására egyrészt saját magával:) másrészt másokkal.

A. Saját kételyeink kezeléséről korábban már ejtettünk szót. Sokszor érezzük azt, hogy mások ügyében könnyedén vagyunk “okosak”, míg a a sajátunkban sokkal tanácstalanabbul toporgunk. Az, hogy talán már előfordult olyan, hogy valaki másnak képes voltál jó tanácsot adni , bizonyítja, hogy van egy “BÖLCS” oldalad. Tudatosan is felveheted vele a kapcsolatot, meg is jelenítheted magad előtt képzeletben, párbeszédet folytathat vele az a részed, amelynek erre van szüksége.

B. Ha úgy ítélted meg, hogy van olyan kapcsolatod, amely valami oknál fogva fontos számodra, az illetővel érdemes egyeztetned a küldetésedről.
-Mondd el az illetőnek, hogy FONTOS számodra a vele való kapcsolat (ez sokszor koránt sem egyértelmű a másik félnek, még ha azt is hisszük)
-hogy szeretnél a küldetésednek megfelelően élni, ÉS EGYIDEJŰLEG megtartani vele a jó kapcsolatot
-Kérd a másik TÁMOGATÁSÁT küldetésed teljesítésében
-Tisztázzátok a MÁSIK TERVEIT, céljait
- és keressetek KÖZÖS PONTOKAT kettőtök céljaiban!

folyt. köv.

Kategória: Blog, Találd meg a küldetésed! | Szóljon hozzá most!

Ki lennél, ha átírnád azt a szerepet, amit most játszol?

Az ideális esetben jól meghatározott és értékrendünknek megfelelő életcélunkat, küldetésünket különböző SZEREPEK gyakorlása közben juttathatjuk érvényre.
Az alábbi gyakorlat abban nyújthat segítséget, hogy küldetésed minden fontos eleme megnyilvánuljon valamely szerepedben.

I. határozd meg MILYEN SZEREPEK SZOLGÁLJÁK KÜLDETÉSED kibontakozását!

-lehetnek ezek VALÓSAK, de nyugodtan gondolkozz akár METAFORIKUSAKBAN is. (Lehet, hogy a hős szerep megnevezése patetikusnak vagy nagyzolónak hat, viszont jól összefoglalhat egy életérzést.)
-KATEGORIÁNKÉNT TÖBB szereppel írható le egy olyan bonyolult lény, mint az ember. Először írdd össze az összes eszedbejutót, majd emeld ki melyek a legfontosabbak közülük.

a/ egyéni szerepek: tanuló, művész, vezető, sportoló de lehet felfedező, harcos vagy bölcs is pl.
b/ munka szerepek: tanár, író, doktor, vezető, “megoldóember”, stb.
c/ személyes és családi szerepek:szülő, gyerek, testvér, barát, anyós, unokatestvér, sógor stb.
d/ állampolgári szerepek: önkéntes, szomszéd, aktivista, természetbarát

II. Gondold végig JELENLEG milyen szerepeket gyakorolsz!

Vedd végig, hogy egyes JELENLEG gyakorolt szerepeid (pl. lóti-futi, naplopó, bérrabszolga stb.) mennyire fedik az értékrendből származtatott KÜLDETÉSEDNEK MEGFELELŐ szerepeidet (pl. vezető, megoldóember stb.). Ha nem eléggé, felmerül, hogy csiszolásra vagy nagyobb változtatásra van szükség, hogy elégededett lehess.

III. Könnyebb megragadni a szerepek és értékek összhangját, és az összhang megvalósulsának mértékét a mindennapokban ha egy TÁBLÁZATOT készíthetsz ehhez:

egymás mellé felsorolva kerüljenek a korábban összegyűjtött főbb ÉRTÉKEID: pl. öröm teljesítmény kreativitás szeretet stb.
egymás alá felsorolva kerüljenek főbb SZEREPEID (minden kategóriából):

tanuló
művész
vezető
szűlő
barát
aktivista
természetbarát

Az így kapott táblázat középső, üres rublikáiba OSZTÁLYZATOKAT írhatsz pl. 1-5ig, aszerint, hogy az egyes szerepek mennyire fejezik ki az adott értéket pl. épp most. De egy hét vagy egy hónap múlva újra megvizsgálhatod, hogy mennyire sikerült önmagadnak megfelelően megnyilvánulnod egy egy szerepkörben.
Ez az eljárás arra késztethet, hogy rajta maradj a magad által kijelölt úton, és jó visszajelzés, és viszonyítási alap fejlődésed nyomonkövetéséhez.

A következő alkalommal a konkrét tettek mezejére lépünk!

Kategória: Blog, Találd meg a küldetésed! | Címke: , , , | Szóljon hozzá most!

Ellenvetés? – Hurrá!

Mindenek előtt az előző gyakorlatok eredménye képpen FOGALMAZD MEG egy-két minél lényegretörőbb mondatban a küldetésedet, életed értelmét.

Az előző bejegyzésünkben szót ejtettünk a küldetésünk meghatározása során felbukkanó KÉTELYEKRŐL.
A sikeres és elégedett életvitel nem képzelhető el úgy, hogy félelmünktől bénultan kuporgunk, holott a valóság sokkal kevésbé rémületes, mint elsőre gondolnánk, de úgy sem, ha bizonyos lehetséges kedvezőtlen kimeneteleket a szőnyeg alá söprünk, vagy akár véletlenségből nem veszünk figyelembe.
Egyik esetben sem a valóságra reagálunk, nem szándékoltan becsapjuk magunkat, ami így-vagy úgy belső feszültségekhez, kellemetlen érzésekhez vezet.
Célszerű épp ezért kételyeinket egyenként szemügyrevenni, és természetüknek megfelelően kezelni. Indulj ki tehát abból, hogy minden ellenvetés HASZNOS, szükséges az előrejutáshoz.

I. HALLGASD MEG kételyeidet, sőt az alábbi kérdések segítségével gondold végig azt is amit eddig nem vettél számításba: Hogyan viszonyul ez a küldetés a következőkhöz:

a/jelenlegi MUNKÁMHOZ, ami a feladataimat, felelősségi körömet illeti?
b/Minden egyéb, munkámon kívüli tevékenységemhez, (EGYÉNI SZEREPEIMHEZ)
c/emberi KAPCSOLATAIMHOZ: szűkebb és tágabb családomhoz, -közelebbi és távolabbi barátaimhoz,
d/a közösség(ek)hez, amelyben élek, TÁGABB KÖRNYEZETEMHEZ
-és a jövőmhöz

II. Kiindulásként tekints úgy az ellenvetésekre, mintha azokat egy jó BARÁTOD mondaná, akivel kölcsönösen tisztelitek egymást, és fontosak vagytok egymás számára.

Egyenként vedd sorra az ellenvetéseket:
1.hallgasd meg,
2.keresd meg benne a jó oldalát, az értékét,
3.az érték megtartásra eszelj ki különböző módokat
4.végül a 2 fél állapodjon meg egy mindenki számára kielégítő megoldásról
Ezt a folyamatot a VALÓ ÉLETBEN is végigviheteted a saját utad járásában fontos szerepet játszó, abban érintett személyekkel, hiszen a küldetésünket úgy juttathatjuk érvényre, ha saját magunkon kívül, környezetünkkel is kölcsönös elégedettséget nyújtó egyezségre, megállapodásra jutunk.
Arról, hogy hogyan nyilvánulhat meg küldetésünk a SZEREPEINKEN keresztül, a következő alkalommal olvashattok…

Kategória: Blog, Találd meg a küldetésed! | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

Légy a saját hősöd!

Tegnap összegyűjthetted, melyek azok az értékek, amik legfontosabbak a számodra, amiket ha képviseltetsz az életedben, reggelente örömmel ugrasz ki az ágyból, mert olyannal foglalkozol, ami a Te szemedben értelmet ad az életednek.

Ma abban segítünk, hogy kialakíts egy jövőképet, mely ezekkel az értékekkel összhangban van!

RENDEZZ FILMET ÖNMAGADRÓL!

Helyezkedj el kényelmesen, lazítsd el izmaidat, képzelj magad elé egy filmvásznat! Hagyj megjelenni egy víziót olyan jelenetekről, melyekben úgy élsz, azzal foglalkozol, ahogy-amivel szeretnél. Hogyan viselkedsz? Mivel foglalkozol? Kik vesznek körül? stb. Bármiről dönthetsz úgy, hogy a filmvászonra kerül, és élethűen láthatod-hallhatod ezeket a jelenteket! Nézz körül, lassíts le egyes jeleneteket, gyorsíts fel másokat, közelíts rá az érdekesebb részekre, érezd meg az illatokat, halld meg a hangokat, érezd meg a testedben is, hogy milyen érzés azt tenni, amit szeretsz.

A kép érzékletessé tevésében az alábbi 2 technika segíthet:

ÖSSZPONTOSÍTS HŐSEIDRE!

Biztos vannak olyan emberek, akiknek az életét, hitvallását, tevékenységeit vonzónak, irigylésre méltónak tartod, szívesen élnél olyan életet, mint ők. Lásd magad, amint hasonló dolgokat teszel, és amelyek ugyanazt az érzést keltik benned, mint amikor a hőseidre gondolsz! Vetíts magadról képeket, jeleneteket képzeletbeli filmvásznadra!

IDÉZD FEL BELSŐ ÉRTÉKEIDET!

Figyeld meg, hogyan illeszkednek egymáshoz értékeid, céljaid, vágyaid ezekben a képsorokban, hogyan teszik teljessé az életed!

Miközben saját filmed pereg a szemeid előtt, felmerülhetnek benned KÉRDÉSEK, KÉTELYEK azzal kapcsolatban, hogyan lehet ezeket elérni a való életedben! A továbbiakban fogunk ezzel foglalkozni, de ma még ne figyelj ezekre a gondolatokra, hagyd őket továbbsodródni, és koncentrálj a célra!

Kategória: Blog, Találd meg a küldetésed! | Címke: , , , , , , | Szóljon hozzá most!

Találd meg életed értelmét!

UTÁLOD A HÉTFŐKET? Csak letudod a munkád, hogy aztán jobb esetben a szabadidődben érezd jól magad?
Az újévi fogadalmak betartása is könnyebb, ha azok az ÉLETED ÉRTELMÉT szolgálják.
Segítünk, hogy formát öltsenek előtted azok az értékrendeddel, meggyőződéseddel, és valódi önmagaddal összhangban álló célok, amelyek követése során örömmel és lelkesedéssel állsz neki a mindennapi tevékenységeidnek.

-Ennek érdekében elsőként gondold végig, hogy

1. MIKET CSINÁLNÁL legszívesebben ha semmi nem korlátozna, minden feltétel (pénz, önbizalom, idő, energia…) adott lenne hozzá! pl. utazás…

2. most milyen CÉLOKat követsz?

3. milyen TÖREKVÉSED sérül a mindennapokban, amiért bosszankodni szoktál, ami elszomorít, vagy ami miatt nem szívesen mész munkába? pl. hiányolhatod az ötletességed kihasználását

-Gondold át, hogy az 1. pontban meghatározott vágyak, a 2.-ban meghatározott célok és a 3. pont sérelmei közül melyek számodra a LEGFONTOSABBAK, és ezek milyen ÉRTÉKEKET takarnak: pl. izgalom, kihívás, világ jobbá tétele, bátorság, becsületesség, biztonság, méltóság, kreativitás, tudás, magabiztosság, gondoskodás, játékosság, harmónia, humor, önmegvalósítás stb.

Ez támpontul fog szolgálni a későbbiekben. “Az élet értelme” gyakorlatsorozatunk folytatása következik!

Kategória: Blog, Találd meg a küldetésed! | Címke: , , , , | Szóljon hozzá most!